Categories
Voedsel

The Great London Beer Flood

Alhoewel in Duitsland het meeste bier per persoon wordt gedronken met 160 liter per jaar, kan het Verenigd Koninkrijk er ook wat van. Daar wordt namelijk per persoon zo’n 110 liter bier per jaar gedronken. Dat is natuurlijk geen nieuw fenomeen. Al sinds de middeleeuwen worden er grote hoeveelheden bier gedronken in Europa. Dat er dan wel eens wat mis gaat is niet zo verwonderlijk…

In 1814 ging het in Londen op een tamelijk spectaculaire manier mis. Meux’s Brewery stond bekend om haar porter bier, een minder sterke variant van stout (of eigenlijk is stout een sterkere variant van porter). Dit bier had zo’n 6 tot 18 maanden nodig om te gisten in een groot vat. Gezien het ruimtegebrek midden in Londen had de brouwerij een enorm vat op het dak gezet.  Dit 7 meter hoge vat had een inhoud van maar liefst 511.920 liter en werd bijeengehouden door 29 stalen hoepels met een gemiddeld gewicht van meer dan 200 kilo.

De explosie

Op 17 oktober om 6 uur ‘s avonds was er in de wijde omtrek van de brouwerij een enorme knal te horen omdat eerst een, en vervolgens alle hoepels het begaven. De meer dan een half miljoen liter bier in het vat spoot met grote kracht naar buiten waardoor een aantal andere vaten ook explodeerden. In totaal stroomde er meer dan een miljoen liter bier over het dak, waardoor een muur van de brouwerij instortte en de biervloed door de smalle straatjes van de omliggende wijk golfde.

God besloot het bier gratis weg te geven...
God besloot het bier gratis weg te geven…

Een groot deel van de arme sloppenwijk waar de brouwerij was gevestigd probeerde op alle mogelijke manieren het bier op te vangen, met potten, ketels, flessen of gewoon door het zo van de straat te drinken. Minstens 8 mensen kwamen echter om doordat ze verdronken in het bier of terecht kwamen onder instortende huizen. Een aantal gewonden werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar de rest van de patiënten in opstand kwam omdat ze bier roken en zich af vroegen waarom zij geen bier kregen.

De Nasleep

De Meux’s brouwerij werd aangeklaagd door de nabestaanden van de slachtoffers, maar de rechter besloot uiteindelijk dat het Gods wil was dat de ramp zich voltrok en dat de brouwerij dus niet schuldig was. Gelukkig voor hen hadden de nabestaanden wel nog wat geld verdiend door de lichamen van de omgekomenen ten toon te stellen in hun huizen zodat nieuwsgierigen uit andere delen van Londen ook wat van de ramp meekregen.

Jammer genoeg maakte de politie hier een eind aan nadat er in een huis zoveel belangstellenden bijeen kwamen dat de vloer instortte en iedereen in de kelder viel. Gelukkig voor de belangstellenden werd de klap opgevangen door het bier waarvan er nog steeds duizenden liters in de kelder stond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *