Categories
Geschiedenis Voedsel

De oorsprong van het woord Booze

Een van de belangrijkste activiteiten in het Angelsaksisch taalgebied is het drinken van enorme hoeveelheden drank. Waar er in Nederland aan zwangere vrouwen wordt aanbevolen om geen druppel alcohol te nuttigen tijdens de zwangerschap, had men in het Verenigd Koninkrijk tot 2016 het idee dat zo’n strenge regel alleen maar averechts zou werken. Het officiële advies was tot die tijd dan ook om maximaal 1 tot 2 eenheden 1 tot 2 keer per week te consumeren.

Aangezien niemand wist hoeveel één eenheid alcohol was (ongeveer de hoeveelheid in een half glas wijn), resulteerde dit in het idee dat het volkomen veilig was om 2 keer per week 2 pints naar binnen te gieten als je zwanger was. Gelukkig betekende dit alsnog een flinke afname van het alcoholgebruik ten aanzien van de niet zwangere populatie.

Etymologisch onderzoek

Het is dan ook niet verwonderlijk dat onder etymologen er veel onderzoek is gedaan naar de herkomst van het woord booze, een van de pijlers van de Britse beschaving, naast voetbal, theedrinken en het aan de verkeerde kant van de weg rijden.

Er bestaat momenteel (nog) geen consensus over de exacte herkomst. Naast de gelijkenis met de oud-Nederlandsche woorden búsen (zich bezatten) en buse (drinkbeker) is er ook een theorie dat Engelse zeelui het woord hebben meegenomen uit Constantinopel, het latere Istanbul.

Boza

In Istanbul wordt tot op de dag van vandaag een gefermenteerde drank op basis van gierst gedronken: Boza. De huidige drank bevat, hoewel gefermenteerd, weinig tot geen alcohol. Dat zou immers voor de voornamelijk uit moslims bestaande bevolking verboden zijn.

In het verleden was dit anders en bevatte de Boza zulke hoeveelheden alcohol dat er gewaarschuwd werd door de Ottomaanse regering dat je er niet zoveel van moest drinken dat je er dronken van werd. Deze waarschuwing zal voornamelijk bedoeld zijn geweest voor het Islamitische gedeelte van de inwoners. En niet zozeer voor de Joodse en Christelijke minderheden in de stad.

De Joodse gemeenschap

Tot aan het begin van de twintigste eeuw woonden er naast moslims ongeveer een half miljoen Joden en Christenen in Istanbul. De Christenen veelal Grieks of Armeens orthodox en de Joden onder andere als afstammeling van de Joodse gemeenschap die in 1492 werden verbannen uit Spanje door Ferdinand en Isabella. Sultan Bayezid II haalde deze Joodse gemeenschap met een vloot op en bood hen onderdak in het toen net 50 jaar eerder op de Romeinen veroverde Constantinopel.

Sultan Bayezid II

De sultan handelde hier niet alleen uit altruïsme maar had er ook een belangrijk economische belang bij om de Joden onderdak te bieden. Niet moslims moeten volgens de Koran namelijk extra belasting betalen en de Joodse gemeenschap bracht zo extra geld in het laatje voor de Ottomaanse staat.

Samen met de Christelijke gemeenschap mochten de Joden dus wel zoveel Boza drinken dat ze er dronken van werden. Waarschijnlijk zagen Engelse zeelui dit als een uitstekend voorbeeld en menig matroos kwam uit de levant terug met verhalen over de heerlijke, maar vooral alcoholische drank Boza, waarna het woord volgens de theorie ingeburgerd raakt in Groot-Brittannië

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *