Categories
Trivia

Wiskunde en The Wonder Years

Van 1988 tot 1994 werd de serie The Wonder Years in de VS uitgezonden. Het draaide hierbij om hoofdrolspeler Kevin Arnold, die in de jaren 60 gevolgd wordt van de laatste klassen van de lagere school tot halverwege de middelbare school. Wat The Wonder Years onderscheidde van andere series was het commentaar van de volwassen Kevin, die als verteller fungeert en terugkijkt op zijn jeugd, met zeer herkenbare observaties. Deze rol werd ingesproken door Daniel Stern, die het duidelijk buiten beeld beter doet dan in beeld, getuige zijn rol als boef in de Home Alone films.

Fred Savage, die Kevin Arnold speelde is geen wiskundige en heeft ook z'n zwevende ib niet laten verwijderen...Boring! (foto by Allen Light)
Fred Savage, die Kevin Arnold speelde, is geen wiskundige en heeft ook z’n zwevende rib niet laten verwijderen…Boring! (foto by Allen Light)

In de serie heeft Kevin 2 beste vrienden: zijn nerdy buurjongen Paul en vriendinnetje Winnie. Van de acteur die Paul speelde, circuleerde op Internet jarenlang het gerucht dat het de jonge Marilyn Manson betrof, voordat deze zijn zwevende rib liet verwijderen teneinde aan auto-fellatio te kunnen doen. Het eerste deel van dit gerucht is zeker niet waar.

Behalve geruchten is het Internet ook een bron van trivia en personen die het nodig vinden anderen lastig te vallen met hun triviale kennis. Filmfanaten doen dit vaak in de vorm van het Six Degrees of Kevin Bacon-spel. Dit is gebaseerd op het Six Degrees principe, dat stelt dat je via 6 connecties iedereen in de wereld kent. In Six Degrees of Kevin Bacon is het doel dus een willekeurige acteur in zo min mogelijk films met Kevin Bacon te verbinden, gebaseerd op het feit dat Kevin Bacon ooit beweerde met heel Hollywood te hebben samengewerkt. Het minimale aantal connecties tussen Kevin Bacon en een acteur is diens Bacon-nummer.

In de wiskunde bestaat er een soortgelijk nummer, het Erdos-nummer. Het gaat hierbij om de minste connecties tussen een wetenschapper en de wiskundige Paul Erdos, waarbij connecties bestaan uit het gezamenlijk publiceren van wetenschappelijke artikelen. Gezien Erdos zijn leven lang rondzwierf en onderdak kreeg bij collega’s, waar hij vervolgens mee publiceerde, kan hij vergeleken worden met Kevin Bacon qua centrale rol binnen hun vakgebied.

De meeste acteurs en wiskundigen hebben een Bacon- of Erdos-nummer, maar de combinatie is een stuk zeldzamer. Danica McKellar is echter een van de personen met een Erdos-Bacon-nummer. Haar Erdos-nummer is 4 en haar Bacon-nummer is 2, wat haar een Erdos-Bacon-nummer van 6 geeft. Toevallig speelde zij Winnie in de Wonder Years alvorens wiskunde te gaan studeren aan UCLA, waar ze summa cum laude afstudeerde. Inmiddels wordt ze ook genoemd in het Chayes-McKellar-Winn theorema, wat te maken heeft met ferromagnetische Ashkin Teller modellen, voor de geïnteresseerden…

Stephen Hawking deelt het Erdos-Bacon-nummer met McKellar, maar wint het toch om dat hij een van de slechts 20  a 30 mensen is die een Erdos-Bacon-Sabbath-nummer hebben. Het Black Sabbath-nummer van deze eindbaas is nummer is namelijk 2, wat z’n Erdos-Bacon-Sabbath-nummer 8 maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *