Categories
Trivia Voedsel

That’s so very Macaroni…

Over pasta gaan vele verhalen. Zo dacht men lange tijd dat Marco Polo de eerste was die vanuit China pasta meenam naar Europa. Aangezien het eerste Europese document over pasta stamt uit 1154, precies honderd jaar voor de geboorte van Marco Polo, is die theorie niet zo waarschijnlijk. Dat voornoemd document uit Sicilië komt, is dan wel weer logisch. De meest gangbare theorie stelt namelijk dat Arabieren pasta meenamen tijdens hun verovering van het eiland in de 8-ste eeuw. Vanuit Sicilië veroverde het vervolgens Italië en de rest van Europa.

Een ander verhaal dat gaat, is dat Isaac B. Fubine in de 17e eeuw in Den Haag een patent zou hebben gekregen op Macaroni. Gezien de afwezigheid van elke betrouwbare bron en het feit dat Nederlanders tot aan de jaren 50 van de afgelopen eeuw nog nooit van pasta gehoord hadden, is dit verhaal waarschijnlijk een internet hoax.

Tegenwoordig worden er echter wel patenten verleend op pasta, en dan specifiek op de vorm. Het Amerikaanse Kraft Foods maakt hier handig gebruik van. Zij produceren pasta met kaas, die speciaal gericht is op jonge kinderen. Om het eten aantrekkelijker te maken, wordt de pasta in speciale vormen gemaakt waar Kraft patent op aanvraagt. Daardoor is bijvoorbeeld brontosaurus-, saxofoon- of astronautvormige pasta alleen verkrijgbaar bij Kraft. Inmiddels hebben ze zo’n 2000 patenten op pastavormpjes, waarvan wellicht de belachelijkste de complete Verenigde Staten inclusief alle staten pasta is.

Hier een voorbeeld van zo'n engelse hipster, toevallig was hij ook bij een Venus expeditie betrokken, daarover later meer...
Hier een voorbeeld van zo’n Engelse hipster, toevallig was hij ook bij een Venus expeditie betrokken, daarover later meer…

Behalve pasta staat Macaroni overigens ook ergens anders voor. 18e-eeuwse Engelse hipsters met te veel geld hadden namelijk de gewoonte om, voordat ze trouwden, een grote rondreis door Europa te maken, waarbij Italië een vast onderdeel was van de reis. Tijdens deze zogenaamde Grand Tours kwamen ze in aanraking met de nieuwste Italiaanse mode, die ze bij terugkomst in London introduceerden. De rest van Engeland vond het maar onzin en de hipsters werden Macaroni’s genoemd, vrij naar de Italiaanse Maccheroni pasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *