Hij schildert met krachtige penseelstreken, maar ook met een duidelijke vastberadenheid. Zijn penseelstreken draaien met een furieuze kieskeurigheid. Pierre is een artiest die zijn kunst doordrenkt met de fijngevoeligheid van een balletdanser.
Aldus een kunstcriticus, sprekend in 1964 over Pierre Brassau, de nieuwste sensatie op een kunsttentoonstelling in het Zweedse Göteborg. Over het algemeen waren zijn collega’s het roerend met hem eens. Ook zij vonden dat het werk van Brassau met kop en schouders boven de anderen ge-exposeerden uit stak.
Eén criticus vond het werk echter helemaal niets. Deze expert beweerde dat de doeken zelfs door een aap geschilderd hadden kunnen zijn.
Over smaak valt niet te twisten, over feiten echter wel. Zeker hier bij Trivipedia, waar we een broertje dood hebben aan feitenvrije meningen. Tenzij het ons uitkomt uiteraard.
De waarheid over de schilderijen van Pierre Brassau
Feit is dat voornoemde criticus gewoon 100% gelijk had. De 4 werken van Pierre Brassau waren inderdaad door een aap, in dit geval een chimpansee, geschilderd. Pierre Brassau was namelijk de artiestennaam van Peter, een 5 jaar oude chimpansee uit de lokale dierentuin, de Boras Zoo. Als je dat met een Frans accent aan elkaar uitspreekt dan krijg je inderdaad iets wat lijkt op Brassau.
De journalist Åke Axelsson had, bij wijze van stunt, Peter doeken en schildergerei gegeven. Na enkele mislukte pogingen, waarbij Peter de verf opat, in plaats van voor schilderijen te gebruiken (vooral kobaltblauw bleek erg lekker), kreeg hij toch de smaak van het schilderen te pakken. Nadat Peter een flink aantal schilderijen had gemaakt, koos Axelsson de vier beste uit en regelde dat deze op de tentoonstelling werden vertoond.
Toen eenmaal uitkwam dat Brassau een chimpansee was, bleef de enthousiaste criticus bij zijn oordeel dat Brassau duidelijk de beste werken van de tentoonstelling had gemaakt. Ongetwijfeld tot chagrijn van de overige schilders wiens werken werden tentoongesteld…
Hij verkeerde daarbij overigens niet in slecht gezelschap. In 2005 werd het experiment herhaald in Moritzburg in Duitsland. Daar schilderde Banghi, een 31-jarige vrouwelijke chimpansee, een aantal schilderijen. Katja Schneider, de directrice van het lokale staatsmuseum, zag de werken van Banghi aan voor werk van Ernst Wilhelm Nay, een van de belangrijkste naoorlogse Duitse schilders. Toen ze werd geconfronteerd met de waarheid reageerde ze dat ze ook wel vond dat het leek alsof Nay nogal haast had gehad tijdens het schilderen.