Categories
Trivia

Over programmeren, Boy George en de grootste Engelse nederlaag ooit

Op 14 juni 1822 leverde Charles Babbage een voorstel in bij de Engelse Royal Astronomical Society om een mechanische rekenmachine te maken. Een van de eerste voorlopers van de computer. Omdat zijn ontwerp nogal groot en ingewikkeld was (het bestond uit 25.000 onderdelen en woog ruim 13 ton) heeft hij het nooit afgemaakt. Te meer daar Babbage halverwege besloot om ook te gaan werken aan een programmeerbare rekenmachine die hij wel bouwde.

De eerste die daar een algoritme of programma voor schreef was Ada Lovelace, de dochter van de romantische dichter Lord Byron.  Haar vader verliet haar moeder aan maand na haar geboorte en ze werd door haar moeder opgevoed, die haar aanmoedigde zich te richten op wiskunde en logica zodat ze niet krankjorem zou worden zoals haar vader met z’n prutsgedichten.

In gerelateerd nieuws viert Boy George vandaag z’n verjaardag. Het schijnt dat de zanger van Karma Chameleon alweer een tijdje van de drugs af is. Wellicht heeft dat te maken met zijn op maat gemaakte bijna dood ervaring toen er een enorme discobol tijdens een optreden van een plafond naar beneden viel en vlak naast hem terecht kwam.

Toevalligerwijs werd Boy George precies 294 jaar geboren nadat de Nederlandse vloot de grootste nederlaag in de geschiedenis toebracht aan de Engelse vloot bij de tocht naar Chatham.

Deze tocht vond plaats tijdens de 2e Engels-Nederlandse oorlog en hierbij werd onder bevel van Michiel De Ruyter de halve Engelse vloot tot zinken gebracht, terwijl ze dachten dat ze veilig geparkeerd lagen op de marinebasis bij Chatham. Omdat er ook een leger van 1500 mariniers mee was, die een fort aan de rivier de Medway innamen, brak er in London volledige paniek uit en vluchtte het rijke deel van de bevolking met hun kostbaarheden richting platteland. De Nederlanders keerden ondertussen na 5 dagen terug naar Nederland met het Engelse vlaggeschip de Royal Charles op sleeptouw.

De toeristenattractie op weg naar Nederland. (Jeronymus van Diest)
De toeristenattractie op weg naar Nederland. (Jeronymus van Diest)

De Spiegel van de Royal Charles is nog steeds te bewonderen in het rijksmuseum. De rest van het schip lag in eerste instantie als toeristenattractie in de haven van Hellevoetsluis, tot de koning van Engeland begon te zeuren dat het oneervol was om een schip dat naar hem genoemd was zo te behandelen. Het schip werd toen maar afgebroken als sloophout, behalve dus de spiegel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *