Categories
Trivia

Het koninkrijk zonder koning…

18 juni is de geboortedag van Miklós Horthy, de admiraal die het zonder schepen uiteindelijk verder schopte dan met.

Horthy werd geboren in 1868 in Oostenrijk-Hongarije, waar hij bij de marine ging. In de 19e eeuw was dat nog mogelijk, want de dubbelmonarchie had toen nog de beschikking over zeehavens. Een groot deel van de kustlijn van het latere Joegoslavië maakte namelijk deel uit van Oostenrijk-Hongarije.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Horthy opgeklommen tot admiraal en voerde het bevel over de Middellandse zeevloot van de keizer, waarmee hij enkele grote overwinningen behaalde. Helaas voor Oostenrijk-Hongarije verloor het echter wel de oorlog. Net als haar bondgenoot Duitsland werd het daarvoor gestraft. Een groot deel van het rijk werd dan ook opgedeeld, waarbij Hongarije een land zonder toegang tot de zee werd. Daarnaast werd Karel IV gedwongen zijn positie als regerend koning van Hongarije opgeven. In plaats van dat Hongarije een republiek werd, bleef het wel een koninkrijk, maar eentje zonder koning. Horthy werd als oorlogsheld hoofd van de regering als regent voor de koning.

Horthy in een genoeglijk onderonsje met een bekend Duits politicus...
Horthy in een genoeglijk onderonsje met een bekend Duits politicus…(foto: wikipedia)

Hongarije was dus niet alleen het enige koninkrijk zonder koning, maar het had ook geen kustlijn meer terwijl het geregeerd werd door een admiraal.
Koning, Keizer, Admiraal..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *