Categories
Trivia

Edgar Arthur Laplante, de Witte Wapiti

Edgar Arthur Laplante was een Amerikaan van Canadees-Italiaanse afkomst, die eind 19e eeuw werd geboren in Rhode Island, als zoon van een timmerman. De jonge Edgar was echter niet van plan in de voetsporen van zijn vader te treden. In plaats van een echt vak te leren nam hij dans- en acteerles. Dat kwam hem goed van pas bij zijn baantje als dansende Indiaan bij een rondreizend circus. Toen hij eenmaal zijn act had geperfectioneerd waagde hij de sprong naar Hollywood, om te acteren in verschillende films. Tenminste dat beweerde hij later zelf. Helaas zijn geen van deze films bewaard gebleven, wat in de begin periode van Hollywood wel vaker gebeurde. Filmrollen werden namelijk vaak opnieuw gebruikt.

In Hollywood werd hij opgemerkt door een Italiaanse gravin die nogal gecharmeerd was van Laplante. Toen hij haar op de mouw speldde dat hij een Indiaans stamhoofd was besloot ze hem naar Europa te halen. Zijn artiestennaam was Witte Wapiti en hij was zogenaamd het hoofd van de Iroquois. Dit verhaal ging er bij de Europese Beau Monde in als zoete koek. Al snel kwam Witte Wapiti in Italië terecht, waar hij als Indiaanse prins rondreisde en het geld van de gravin weggaf aan goede doelen.

Door zijn generositeit op andermans kosten werd Edgar Laplante zeer populair en men stelde voor dat hij de gezant bij de Volkerenbond voor alle Indianen zou worden. Toen hij in begin 1923 ook nog eens aangaf dat hij het fascisme wel zag zitten, kon hij niet meer stuk bij de Italianen. Nadat er in een Italiaanse krant een interview met hem verscheen, kreeg Edgar Laplante maar liefst 3000 brieven van bewonderaars en mensen die het geld van de gravin ook wel konden gebruiken. Mussolini verleende hem als klap op de vuurpijl, namens Italië, de titel van korporaal van eer.

Edgar Laplante met zijn fascistische vriendjes
Edgar Laplante met zijn fascistische vriendjes

Aan zijn populariteit kwam echter een abrupt eind toen de broer van de gravin het zaakje niet vertrouwde en er achter kwam dat Witte Wapiti gewoon Edgar Laplante was. Hij werd ogenblikkelijk opgepakt door de zwaar in verlegenheid gebrachte fascisten. Na 5 jaar gevangenisstraf werd hij Italië uitgezet op de boot naar Amerika. Daar aangekomen pakte hij het oplichtersleven weer op, maar verdween uit de spotlights. Wat er nadien met de Witte Wapiti gebeurd is weet niemand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *