Categories
Trivia

25 april in vogelvlucht

Vandaag is een speciale dag in Frankrijk. Zowel het Franse volkslied, als het eerste gebruik van de guillotine vieren vandaag hun 221-ste verjaardag.

Alhoewel ze op struikrover en eerste slachtoffer Nicolas Jacques Pelletier waarschijnlijk een enorme indruk maakte vond het toegestroomde publiek de guillotine maar niets. Het was gebeurd in een paar seconden zonder enig spektakel. Men mopperde over de galg, die zo slecht nog niet was. Helaas waren de autoriteiten wel tevreden en werd er in de jaren hierna lustig op los onthoofd. Pas in 1977 werd in Frankrijk de laatste persoon door middel van de guillotine onthoofd.

Op dezelfde dag dat Nicolas zijn hoofd verloor, schreef Rouget de Lisle ‘La Marseillaise’ om het volk aan te sporen Frankrijk te verdedigen. Het werd 3 jaar later het officiële volkslied van de Franse republiek en in 1919 werd de melodie ook gebruikt door het Rusland van net na de revolutie.

In gerelateerd nieuws is het vandaag wereldpinguïndag en feliciteren we pinguïn Nils Olav hier van harte mee. Binnenkort meer over de opmerkelijke carrière van Nils Olav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *