Categories
Trivia

11 juni: de Val van Troje

Het is vandaag precies 3197 jaar geleden dat Troje werd veroverd en geplunderd door de Grieken die zich verstopt hadden in het paard van Troje. Tenminste volgens Eratosthenes, die dit uitgerekend heeft rond 200 voor Christus. Eratosthenes was ook de eerste die de omtrek van de aarde berekende. Zijn berekening had een afwijking van zo’n 16% ten opzichte van het moderne cijfer, wat best knap is als je bedenkt dat Eratosthenes alle berekeningen gemaakt heeft zonder Egypte, waar hij woonde, te verlaten. Columbus ging bijvoorbeeld uit van een veel kleinere omtrek van de aarde. Dat is ook de reden dat Columbus bij aankomst in Amerika dacht dat hij Azië al bereikt had en waarom we opgescheept zitten met Indianen en Indiërs.

De Aarde lijkt hier perfect rond, maar is dat niet. Een van de redenen waarom Eratosthenes z'n berekening niet helemaal klopte.
De Aarde lijkt hier perfect rond, maar is dat niet. Een van de redenen waarom Eratosthenes z’n berekening niet helemaal klopte. (foto: NASA)

Opgravingen van Troje hebben aangetoond dat de stad die we associëren  met het Homerische Troje inderdaad rond de 12 eeuw voor Christus werd geplunderd en verbrand. Eratosthenes zat er dus ook hier niet ver naast. Tenminste als je er van uit gaat dat de jaartelling altijd goed is bijgehouden. In Rusland heeft men daar zijn twijfels over. Daarover binnenkort meer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *