Categories
Muziek

Screaming Lord Sutch

Het is helaas al weer meer dan 14 jaar geleden dat een van de meest kleurrijke figuren uit de Britse politiek ons ontvallen is: Screaming Lord Sutch, 3rd Earl of Harrow of kortweg Lord Sutch.

Aan het begin van de jaren 60 richtte Lord Sutch (die eigenlijk gewoon David Sutch heette) zijn eerste bandje op, waar hij zelf in zong. Alhoewel uit de opnames duidelijk werd dat Lord Sutch niet voor zanger in de wieg was gelegd, bleek hij wel een goede hand te hebben in het vinden van getalenteerde bandleden. Achtereenvolgens speelden in zijn band dan ook Ritchie Blackmore en Jimmy Page, die later beroemd zouden worden met Deep Purple en Led Zeppelin. Bovendien speelden de begeleiders op Jimi Hendrix’ debuutplaat, Mitch Mitchell en Noel Redding ook bij de Savages, zoals Screaming Lord Sutch zijn band had genoemd.

Waar Lord Sutch echter beroemd mee werd was zijn politieke partij, de Official Monster Raving Loony Party, die vergelijkbaar was met de partij van Johan Vlemmix, maar dan leuk. Enkele van de verkiezingsbeloften die Lord Sutch door de jaren heen gedaan heeft, zijn het afschaffen van de winter en het veranderen van de UK in een belastingparadijs door de kanaaltunnel via de kanaaleilanden te laten lopen. Een aantal voorstellen die als belachelijk werden gezien, toen hij ze deed zijn echter intussen echt ingevoerd. Hieronder vallen onder andere het stemrecht vanaf 18 jaar (in plaats van 21 ), paspoorten voor dieren en pubs die de hele dag open zijn.

Met zijn partij heeft Lord Sutch het voor elkaar gekregen om 40 achtereenvolgende verkiezingen te verliezen. Een record in de Britse geschiedenis. Daarbij moet wel aangetekend worden, dat hij het vaak opnam tegen bekende politici in hun eigen kiesdistrict. Toen hij het eens opnam tegen Margaret Thatcher besloot zij prompt om het bedrag om deel te nemen aan de verkiezingen te verhogen van 150 pond naar 500 pond. Niet dat het Lord Sutch gestopt heeft.

In 1998 werd een van zijn albums door de BBC gekozen tot slechtste album aller tijden. Of dit van invloed was is niet bekend, maar een jaar later besloot Lord Sutch dat het welletjes was en verhing zich in zijn eigen appartement. Wellicht tot vreugde van de Raving Looney Green Giant Party, die zich 10 jaar eerder had afgescheiden van de Official Monster Raving Loony Party naar aanleiding van een conflict over wie het meest op tv mocht.

Lord Sutch heeft een prachtig kapsel...
Lord Sutch heeft een prachtig kapsel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *