Categories
Muziek

De KLF en haar strapatsen

Voor degenen die niet weten wat de KLF is: Het is de band die in het jaar 1991 de meest succesvolle singles act van de wereld was en hits had als What time is love en Justified and AncientDe KLF was echter geen gewone band…

Op 21 juli 1986 nam toenmalig platenbons Bill Drummond ontslag bij platenlabel WEA omdat hij precies 33 1/3 jaar oud was, de snelheid van een langspeelplaat. Met een kennis, met wie hij een voorliefde deelde voor de illuminatus trilogie besloot hij een band op te richten die voor chaos en anarchie zou zorgen in de muziekwereld: de Justified Ancients of MuMu land. Het was niet geheel toevallig dat deze naam ook voorkwam in de Illuminatus Trilogie. In de boeken zit deze groep de Illuminati – die wereldheerschappij nastreven – dwars, via anarchistische subversieve acties.

Meest subversieve muziek

Drummond en zijn partner Jimmy Cauty bedachten dat hip-hop op dat moment de meest tegendraadse stroming was in de muziekwereld en ze brachten als Kingboy D en Rockman Rock enkele zwaar gesamplede rapnummers uit. Begin jaren 90 braken ze echt door met een combinatie van stadionhouse en scheurende gitaren. Ze scoorden als KLF ook in Nederland een nummer één hit met Last Train To Trancentral. Voordat dit nummer uitkwam hadden ze echter al een handleiding geschreven voor het maken van een nummer één hit genaamd The Manual:  How to have a number one the easy way — The Justified Ancients Of Mu Mu reveal their zenarchistic method used in making the unthinkable happen.

Alhoewel het nooit duidelijk werd of de handleiding serieus bedoeld was, bleek hij wel te werken. De Zwitserse groep Edelweiss gebruikte de manual bij het maken en promoten van het nummer Bring me Edelweiss en verkocht daar 5 miljoen exemplaren van.

Let op de cameo van zanger Glenn Hughes van Deep Purple die de vocalen voor zijn rekening neemt

Het einde van de band

In 1991 had de KLF zijn grootste succes en scoorde hit na hit over de hele wereld. Dit bleek een opstapje te zijn naar de Brit Awards, dat jaar, waar de crème de la crème van de Britse muziekindustrie elk jaar probeert het record schouderklopjes geven te verbeteren. Hier kwam de KLF het podium op samen met een hardcore trashformatie in camouflagepakken en mitrailleurs en schokten zij het publiek door het te beschieten met losse flodders. Meteen daarna kondigde een speaker het vertrek van de KLF uit de muziekbusiness aan.

De meeste Britse muziekbladen dachten aan een grap, maar de band bleek daadwerkelijk hun hele oeuvre te hebben gedelete. Geen enkel KLF album of single is sindsdien legaal meer te verkrijgen. Toch haalden ze nog enkele keren het nieuws. Zo deden ze in 1994 de grootste cashopname in Engeland ooit door een miljoen pond op te nemen. Later kwam een video uit waarop te zien was hoe het gehele miljoen verbrand werd op een afgelegen eilandje als kunstwerk. Dit kostte overigens meer dan een miljoen want het leverde ook nog een boete op wegens vernietiging van staatseigendommen.

Chaos is goed

Een jaar eerder irriteerden ze de kunstwereld door een stichting op te richten die een prijs zou uitdelen voor het lelijkste kunstwerk. De eerste winnares was Rachel Whitehead, niet geheel toevallig ook de winnares van de prestigieuze Turner Award. In eerste instantie weigerde ze de 40.000 pond (2 x zoveel als het prijzengeld voor de Turner Award), maar toen er gedreigd werd het geld direct te verbranden, nam ze het toch aan om het vervolgens aan liefdadigheid te geven.

Bill Drummond en Jimmy Cauty schijnen fervent aanhangers te zijn van de filosofie van het Discordianisme en bovenstaande acties geven daar blijk van. Binnenkort wellicht meer over deze filosofie/religie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *