In het jaar 552 voerde de Oost-Gotische Koning Totila een oorlog tegen het Romeinse rijk in Italië. Nadat hij Napels en Rome had ingenomen stuurde de Romeinse keizer Justinianus vanuit Constantinopel een groot leger van zo’n twintigduizend man naar Ravenna, dat nog wel in Romeinse handen was, om Totila te verslaan.
Het Romeinse leger, onder leiding van de bejaarde castraat Narses, stuitte in de buurt van deze stad op het kleinere Gotische leger. Totilas was duidelijk in de minderheid en probeerde met allerlei trucs om de veldslag uit te stellen. Zo liet hij onder andere een enorme, meer dan 2 meter lange, Romeinse deserteur aantreden voor een één-op-één gevecht met de beste Romeinse strijder om zogenaamd meer bloedvergieten te voorkomen. Helaas voor Totilas delfde zijn kampioen het onderspit. In tegenstelling tot wat hij had afgesproken gaf hij zich echter niet over, in de hoop dat er versterkingen zouden arriveren.
Toen deze twee duizend ruiters aan de horizon verschenen besloot hij toch ten aanval te trekken, maar niet alvorens zijn persoonlijke traditionele paardendans te hebben uitgevoerd. In deze antieke vorm van dressuur reed hij voor de troepen uit, stopte tussen de twee legers in en liet zijn paard onder luid gejuich rondjes draaien, achteruit rijden en dansen terwijl hij zijn speer in de lucht gooide en weer opving.
Zijn dans is ongetwijfeld de reden dat meer dan 1500 jaar later een van ’s werelds beste dressuurpaarden Totilas werd genoemd. De Nederlander Edward Gal behaalde met dit paard als eerste een score van meer dan 90 bij een dressuur-competitie.
Dressuur soap
In de wereld van de dressuur gaan er serieuze bedragen om. De eigenaar kan bijvoorbeeld de rechten om een paard te berijden verkopen, maar ook het paard zelf of de fokrechten.
In het geval van Totilas was het paard eigendom van vastgoedmagnaat en paardenfokker Kees Visser, die na de hoge score van Edward Gal wel brood zag in een verkoop. Dit was het begin van een soap, waarbij Nederland wellicht een Olympische medaille door de neus geboord is.
Om Totilas te verkopen ging Visser in zee met de Duitse paardenfokker Paul Schockemöhle, die voor hem een koper zou zoeken. Nadat er enige tijd was verstreken en er geen bod was binnengekomen besloot Schockemöhle dan maar zelf Totilas te kopen, tegen een bedrag van maar liefst 9,5 miljoen euro. Geen kattenpis en je zou denken iedereen blij. Visser met zijn aangelengde bankrekening, Schockemöhle met zijn kampioenspaard en de Duitse ruiter Matthias Alexander Rath omdat hij de nieuwe berijder mocht zijn.
Nouja iedereen? Edward Gal liet later weten dat zijn wereld verging. Ook het Nederlandse Olympische team zag een zeker geachte medaille in rook opgaan. Zij bleken niet de enigen die uiteindelijk niet zo content waren met de gang van zaken rond de verkoop.
Anky’s bemoeienis
Al vlak na de verkoop brak er gerommel uit in de ruiterwereld. Nog voor het officiële persbericht slingerde Anky van Grunsven het nieuws namelijk op Twitter. De zakenpartner van Edward Gal was daar niet van gediend, met als gevolg hevige discussies tussen de 2 kampen en de website Eurodressage (wie kent ‘m niet) die het postvolume op hun forum niet aankon en down ging.
Dit was echter nog maar het begin. Al snel gingen er verhalen rond dat Schockemöhle wel degelijk met potentiële kopers had gesproken, die zelfs meer hadden geboden dan hij uiteindelijk betaald had, maar dat hij dat was vergeten te melden aan Kees Visser.
Op de Olympische spelen van 2012 ontbrak Totilas vanwege blessures en ook op andere wedstrijden haalde het paard nooit meer zijn niveau met Edward Gal.
Visser besloot intussen het sperma wat hij kennelijk nog had liggen van Totilas te gelden te maken. Paardenfokkers betaalden immers wel 7000 dollar voor een kwakje en Visser had er in zijn vriezer nog zo’n 240 liggen.
Rechtszaken
Hierop werd Visser in Duitsland aangeklaagd door Schockemöhle, die beweerde dat hij ook de fokrechten had en dat Visser dus niet gerechtigd was het sperma te verpatsen. Zoals dat gaat met Quote 500 leden klaagde Visser op zijn beurt Schockemöhle aan in Nederland over precies dezelfde kwestie. Schockemöhle begon vervolgens een proces omdat Totilas in zijn tijd bij Visser een paardensoa zou hebben opgelopen, wat de waarde van het sperma zou verlagen.
Dat Totilas voor problemen met sperma zou zorgen had men in Nederland kunnen bedenken, immers zijn naamgenoot Totila de Gotische generaal werd in de slag waarvoor hij zijn paardendans had uitgevoerd finaal in de pan gehakt door Narses, die helemaal geen sperma meer kon produceren, en moest zijn stoere gedrag met zijn leven bekopen.