Categories
Geschiedenis Religie Trivia

Thomas a Kempis en Johannes Paulus de eerste

Alhoewel Harry Mulisch beweerde de grootste schrijver van Nederland te zijn komen anderen hier wellicht eerder voor in aanmerking. Over smaak valt te twisten, maar over bekendheid en oplages niet en dan legt Harry het vele malen af tegen Thomas a Kempis.

Thomas was een Kempense monnik die de eer heeft het volgens velen meest gelezen boek naast de bijbel geschreven te hebben. Het boek dat Thomas schreef is De imitatione Christi, of wel hoe word ik een goed Christen? Deze handleiding was bijzonder populair onder katholieken, maar ook onder protestanten. Die censureerden uiteraard wel de “paapse stoutigheden”. Want je weet: katholieken zijn niet geheel te vertrouwen (of geheel niet eigenlijk).

Je zou verwachten dat iemand als Johannes Paulus de eerste dit boek niet echt nodig had. Immers hij was gekozen tot paus en je zou er van uit kunnen gaan dat de opperkatholiek wel enig verstand zou hebben van hoe een goed Christen te zijn.

In de middeleeuwen was het goed gebruik dat de paus het niet zo nauw nam met de Christelijke waarden, maar het gaat hier over de 20ste eeuw en de tijd dat de paus vrolijk oorlog voerde, kinderen kreeg bij z’n minnares en z’n neefje van 7 tot kardinaal bombardeerde is al een tijdje voorbij. Toch bleek ook JP de eerste niet zeker van z’n zaak en vertrouwde hij kennelijk op het boek van Thomas. Hij werd hij namelijk dood gevonden met dit boek in z’n hand. Wellicht dat hij van schrik gestorven is tijdens het lezen (misschien wel van de paapse stoutigheden). Feit is dat hij het maar een maandje vol heeft gehouden als paus.

Moraal van dit verhaal (en een goede raad aan Franciscus) : als je paus wordt probeer dan vooral niet zo Christelijk mogelijk te leven, dat is dodelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *