Categories
Geschiedenis

Nerds in de Bronstijd

Niet alleen foodies bestaan al duizenden jaren, ook nerds lopen al millennia mee. Kleine, bewerkte stenen gevonden in een 5000 jaar oud graf, zouden wel eens de oudste speelstukken kunnen zijn die ooit gevonden zijn, volgens Turkse archeologen die de graven uit de vroege Bronstijd aan het opgraven zijn.

De kleine stenen zijn gevonden bij Başur Höyük, een grote grafheuvel in zuidoost Turkije. Het zijn 49 stenen gemaakt in verschillende vormen en geschilderd in de kleuren groen, rood, blauw, zwart en wit. Sommige zien er uit als varkens, honden en piramides, andere zien er meer als pionnen uit. Ook zitten er dobbelstenen bij. Behalve de stenen zijn er ook resten gevonden van houten onderdelen.

1.gaming-stones1
Wij zijn er van overtuigd dat die piramide-vormige stenen vierzijdige dobbelstenen zijn.

Er zijn al eens eerder kleine, bewerkte stenen gevonden, maar vaak minder mooi afgewerkt. Meestal werden deze ook los aangetroffen, in plaats van netjes gegroepeerd. Van deze eerdere voorwerpen werd aangenomen dat het hulpmiddelen waren om voorraden te tellen of transacties te registreren.

Of het echt het oudste spel is dat ooit gevonden is, is niet helemaal zeker. De stukken zijn gedateerd tussen 3100 en 2900 jaar voor Christus. Het gebied waar de opgravingen gedaan zijn, wordt al sinds 7000 voor Christus bewoond. Eerdere kandidaten voor het oudste bekende spel waren het Egyptische Senet en het Koningsspel van Ur. Van Senet zijn borden gevonden die stammen uit circa 3100 voor Christus, wat dus ongeveer even oud is. Van het Koningsspel van Ur uit Sumerië zijn complete borden gevonden van rond 2600 voor Christus.

Een ding is in elk geval duidelijk: Ook 5000 jaar geleden waren er al nerds. Sterker nog ze hoorden waarschijnlijk bij de elite van de samenleving, want ze hadden tijd voor spelletjes met vreemde dobbelstenen. Het gepeupel had het waarschijnlijk te druk met brood op de plank krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *