Categories
Geschiedenis

Kublai Khan en het weer in Japan

Over het weer gesproken, dat heeft wel vaker de neiging roet in het eten te gooien. Zelden gebeurde dit echter op een duidelijkere wijze dan tijdens de invasie van Japan door Kublai Khan.

Deze kleinzoon van Gengis Khan was in naam de heerser van het grootste rijk ooit, het Mongoolse rijk, dat zich uitstrekte van de Grote Oceaan tot aan de Zwarte Zee. Het was dan ook niet zo vreemd dat Kublai Khan besloot dat Japan een mooie aanvulling op zijn rijk zou vormen. Zijn legers hadden immers China en Korea al veroverd, dus kon Japan er ook nog wel bij. Nadat de Khan een brief stuurde, waarin hij voorstelde dat Japan hem zou erkennen als haar heerser, bleef het akelig stil vanuit Japan. Alhoewel het hof van de Japanse keizer al klaar stond om zich over te geven (de lafaards…), bleken de lokale krijgsheren daar niet voor te voelen en Kublai Khan kreeg dus geen antwoord.

Zoals iedereen weet is zwijgen toestemmen en om nog even extra duidelijk te maken dat de Khan de nieuwe heerser was, besloot hij om een invasiemacht te sturen om deze Oriëntaalse Anschluss avant la lettre ordelijk te laten verlopen.

Er was wel een klein probleem. Om het leger te vervoeren waren meer dan 300 flinke schepen nodig, die nog gebouwd moesten worden. Alhoewel de Khan prima legeraanvoerders had, wisten ze niet zo veel van schepen en de zee. Dit resulteerde in 300 schepen die prima geschikt waren voor rivieren, maar bij een beetje wind en ruwe zee het nogal moeilijk kregen. Gelukkig was de zee relatief kalm toen de vloot onderweg ging naar Japan in 1274…

Na aankomst bleek dat de Mongolen toch niet zo welkom waren als gehoopt. Sterker nog er verscheen een leger samuraikrijgers die enthousiast de strijd aangingen. Helaas voor de Japanners bleek hun tactiek van nobele man tegen man gevechten niet te werken tegen het goed georganiseerde Mongoolse leger en werden ze in flink wat mootjes gehakt. Geen vuiltje aan de lucht voor de Khan zo op het eerste gezicht.

Kublai Khan, heerser over het grootste rijk ooit.
Kublai Khan, heerser over het grootste rijk ooit.

Na afloop van de slag vluchtten de resterende samurai een kasteel in om te wachten op versterkingen en lag de weg bijna open voor de Mongolen. Tegen de avond stak er echter een flinke wind op en kwamen de kapiteins van de vloot met een achteraf gezien niet zo heel gelukkig advies: We denken dat dit een flinke storm wordt waarbij de schepen beter op open water kunnen zijn dan bij de kust (so far so good). Stel dat de vloot namelijk verloren gaat dan kan het leger niet meer terug richting Korea en dat moeten we niet hebben. De (niet zo voor de hand liggende) oplossing was om het gehele leger tijdelijk in te schepen en de storm op open water af te wachten. Als de vloot dan zou vergaan, dan zou het leger in ieder geval niet vast zitten op Japan. Zo gezegd zo gedaan en de storm werd zo groot dat de gehele vloot verging inclusief leger. Dit is ook de eerste keer dat het woord kamikaze in het Japans opdook (goddelijke wind). Dat dit later zou worden gebruikt voor zelfmoord eenheden is gezien het bovenstaande helemaal niet zo gek…

Na deze pijnlijke terugslag probeerde de Khan nog 2 keer de Japanners over te halen vreedzaam zijn onderdanen te worden door het sturen van afgezanten. Dit gaf de Japanners tijd om de verdediging te versterken en de samurai beter te trainen. De afgezanten werden ondertussen een kopje kleiner gemaakt en het duurde even voordat de Khan doorhad dat ze niet terug zouden komen.

Uiteindelijk drong het besef door dat er toch echt een nieuw leger nodig was om de Japanners eronder te krijgen. In 1281 had de Khan eindelijk genoeg nieuwe schepen gebouwd om een enorm leger in 2 delen over te zetten. Bij elkaar waren er meer dan 3500 nieuwe schepen gebouwd. Helaas wel weer van het rivier type dat niet zo goed tegen wind kon, maar anders had de bouw nog langer geduurd. Wat is trouwens de kans dat er 2 keer een enorme storm opsteekt precies op het moment dat de vloot aankomt?

Het eerste kleinere leger maakte de overtocht zonder veel problemen vanuit Korea, maar kreeg het meteen aan de stok met een goed voorbereid Samuraileger en werd een beetje in de pan gehakt. Geen nood natuurlijk, want het grootste deel van het leger vertrok wat later vanuit China en zou flink orde op zaken stellen. Tenminste als er niet weer zo’n verdraaide Japanse Kamikazestorm was opgestoken, die de vloot en het leger voor het grootste deel liet vergaan.

Wederom een teken dat je de lokale Erwin Krol altijd serieus moet nemen. Als de Mongolen dat gedaan hadden, dan had het in Nederland inmiddels gestikt van de all you can eat gekookt schaap en gefermenteerde merriemelk tentjes. Helaas moeten wij het doen met sushi en sashimi.

One reply on “Kublai Khan en het weer in Japan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *