Categories
Geschiedenis

Hoe Huskissons dood de spoorweg populariseerde

Op 15 september 1830 opende de eerste treinlijn tussen 2 grote steden: de Liverpool-Manchester lijn, die nog steeds bestaat.

Op de openingsdag reden er verschillende treinen op parallelspoor van Liverpool naar Manchester. Aan boord van een van de treinen zat de toenmalige Britse premier, de hertog van Wellington. De andere treinen zaten vol met hoogwaardigheidsbekleders, waaronder William Huskisson, de voormalige minister van oorlog en koloniën.

Huskisson was niet lang daarvoor uit de regering gestapt wegens een conflict met Wellington, maar had hier waarschijnlijk spijt van en probeerde tijdens de rit in contact te komen met Wellington.

Halverwege stopten de treinen één voor één bij een station om water in te nemen. Huskisson zag zijn kans schoon en verliet, tegen het advies van het trein personeel in, zijn trein, om naar het rijtuig van Wellington te gaan. Daar zou hij een praatje te maken om te kijken of er binnenkort misschien een nieuwe ministerspost vrij zou komen. Waarschijnlijk ging dit vrij goed want Huskisson ging zo op in het gesprek dat hij niet doorhad dat een van de andere locomotieven rap naderde, terwijl hij op de rails stond te keuvelen.

Het eerste treinongeval met dodelijke afloop

Toen hij eindelijk doorkreeg dat hij niet zo handig stond, raakte Huskisson in paniek en probeerde hij het rijtuig van Wellington in te stappen. Toen hij de deur van het rijtuig echter probeerde te openen zwaaide de deur open, zodat Huskisson aan de open deur hing in het pad van de aanstormende trein.

Huskisson werd seconden later gegrepen door de trein en verloor hierbij een groot deel van zijn been. Nog dezelfde avond overleed hij en staat sindsdien bekend als het eerste dodelijke slachtoffer van een trein.

Doordat Huskisson een bekend politicus was schreven veel kranten over zijn begrafenis en kwam een groot deel van de wereld er zo achter dat er een nieuw vervoermiddel was, wat het personenvervoer enorm zou veranderen. Zo droeg zijn dood bij aan de verspreiding van de spoorwegen. Toen de Duitse spoorwegen 100 jaar later de expressionistische film Das Stahltier financierden, over het begin van de spoorwegen, ging een van de delen dan ook over de dood van Huskisson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *