Categories
Geschiedenis Voedsel

Brie & Camembert

Zowel Brie als Camembert kennen uitgesproken liefhebbers, maar ook mensen die er van walgen. Een tussenweg lijkt bij beide kazen niet te bestaan. Gezien de overeenkomsten in smaak  is dat niet zo vreemd.

Hoe komt het eigenlijk dat deze 2 kazen zo op elkaar lijken? Je maakt jezelf er niet populair mee bij Camembert-fans, maar de Camembert is eigenlijk een kopie van de Brie. De legende wil namelijk dat Brie al meer dan 1000 jaar gemaakt wordt  en dat Karel de Grote een groot liefhebber was. Camembert duikt echter pas op aan het eind van de 18e eeuw. De reden hiervoor is dat tijdens de Franse revolutie heel wat priesters een kopje kleiner gemaakt werden. Een van de priesters uit het gebied waar de Brie gemaakt werd zag dit aankomen en vluchtte met zijn kostbaarste bezit. Nee niet z’n bijbel, maar de schimmelcultuur van de Brie kaas.

Onderweg naar het veilige Engeland stopte hij  in Camembert waar hij onderdook bij een lokale boerin. Als dank leerde hij haar kaas maken op de wijze uit Brie, waarna zich in de loop der jaren een namaakkaascultuur van Taiwanese proporties ontwikkelde.

Tip van de dag: vertel dit niet aan de inwoners van Camembert, die kunnen vreemd genoeg weinig waardering opbrengen voor deze historie.

Nep Brie! (copyright W.C. Minor)
Nep Brie!
(copyright W.C. Minor)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *