Categories
Geschiedenis

Andrea Doria

Precies 57 jaar geleden botsten in dichte mist 2 passagiersschepen op elkaar. De Zweedse Stockholm en de Italiaanse Andrea Doria. Hierbij kwamen 60 mensen om het leven. De Andrea Doria zonk zelfs een dag later. Zoals gebruikelijk bij Italiaanse scheepsrampen verliet de bemanning van de Andrea Doria als eerste het schip, terwijl er te weinig reddingsboten waren. In de eerste 3 reddingsboten die aankwamen bij de Stockholm, die minder beschadigd was, zaten dan ook alleen maar bemanningsleden.

Admiraal Andrea Doria

De Andrea Doria is genoemd naar een beroemde Genuese admiraal. Andrea Doria vocht als admiraal voor de vloot van de Heilige Roomse keizer tegen de Ottomanen en was tot op hoge leeftijd betrokken bij allerlei samenzweringen. Hij werd onder andere verdacht van betrokkenheid bij de dood van de hertog van Parma omdat die zijn neefje, Giannettino Doria, zou hebben laten vermoorden.  Tot op z’n 89-ste vocht hij ook op Corsica tegen de Fransen, die dat eiland hadden veroverd op de bank van Genua. De voetbalclub Sampdoria dankt haar naam onder andere aan Andrea Doria. Zo heette een van haar voorgangers namelijk.

Andrea Doria doet alsof ie Neptunus is...
Andrea Doria doet alsof ie Neptunus is…

De afstammelingen van Andrea Doria, de Doria Pamphilj familie, heeft het geschopt tot Romeinse prinsen en bewonen nog steeds een aantal paleizen in Rome, waaronder het grootste Romeinse paleis in privébezit, de Doria Pamphilj Gallerie. In de tweede wereldoorlog was het hoofd van de familie, Filippo Andrea, betrokken bij het plan om een van z’n eigen paleizen op te blazen omdat de waffen SS er hun hoofdkwartier van had gemaakt. Na de oorlog werd Filippo Andrea gekozen tot burgemeester van Rome, waarschijnlijk vanwege zijn verzetsactiviteiten.

LGBTQ+ rechten

Uiteraard is het niet allemaal rozegeur en maneschijn, zelfs in deze familie. De dochter van Filippo Andrea trouwde met een Engelse marineofficier en adopteerde 2 Engelse weeskinderen en daar begon de ellende. De een was namelijk, zoals de rest van de familie, een devote katholiek, maar haar broertje Jonathan is het boegbeeld van de Italiaanse homorechten beweging. Hij heeft met zijn vriend een zoontje geadopteerd, maar zijn zuster heeft hem aangeklaagd, met steun van de katholieke kerk, omdat de adoptie illegaal zou zijn. Zo wil ze voorkomen dat haar neefje een deel van het enorme familiefortuin krijgt. Terwijl zijn zus met de kerk in het conservatieve Italiaanse verleden blijft hangen zet Jonathan zich in voor stichtingen tegen lgbtq+ discriminatie en voor regenboog families. Op deze manier draagt een deel van de Doria Pamphilj ook bij aan de modernisering van de Italiaanse samenleving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *