Categories
Geschiedenis Trivia

28 mei: waterig nieuws

Vandaag in 1588 bereikten de eerste schepen van de Spaanse Armada de volle zee. De schepen waren al eerder vertrokken uit de haven van Lissabon, maar vanaf het eerste begin zat het weer de Armada tegen. De vloot was ook zo groot, er voeren uiteindelijk 137 schepen mee, dat het al 2 dagen duurde voor alle schepen de haven uit waren.

Een invasie van Engeland was het doel van de vloot. De Spanjaarden waren nogal klaar met de bemoeienis van koningin Elizabeth met de vrijheidsstrijd van de Nederlanden. Dat Engelse en Nederlandse kapers en piraten ook ongestoord de Spaanse goudtransporten uit Amerika aanvielen, beviel de Spaanse koning ook niet echt.

De Spaanse Armada was niet echt een succes. Na wat eerste schermutselingen in het Kanaal vielen er bij de Slag bij Grevelingen echt behoorlijke klappen bij de Spanjaarden. Op zich zonken er maar 5 van de Spaanse schepen, maar bijna alle grote oorlogsschepen waren flink beschadigd. De keuze die toen gemaakt werd, was wellicht niet de slimste: men besloot niet terug door Het Kanaal te varen, maar om Engeland, Schotland en daarna Ierland heen te varen.

Spaanse Armada
Philip James de Loutherbourg – De slag bij Grevelingen (1796)

De combinatie van al beschadigde schepen, slecht weer en onbekende wateren eisten hun tol. Van alle schepen kwamen er uiteindelijk 67 weer terug in Spanje.

In ander waterig nieuws: in 1932 werd op 28 mei de Afsluitdijk gesloten, waardoor de Zuiderzee het IJsselmeer werd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *