Categories
Voedsel

Filet Americain

Iedereen kent wel het oranje goedje dat bestaat uit een hoop conserveermiddel, kleurstoffen, bouillon en rauw rund- (of paarden)vlees. Weinigen weten echter waar de naam voor deze lekkernij vandaan komt. Lekker geldt trouwens over het algemeen alleen als je alle kunstmatige toevoegingen weglaat en het eet op de dag dat het geproduceerd wordt, maar dat terzijde.

(copyright Marion Golsteijn)
(copyright Marion Golsteijn)

Op internet zijn verschillende verhalen te vinden over de oorsprong waaronder eentje over een of andere Belgische voetballer die Martino heet en waar het iets mee te maken zou hebben. Als het Filet Martino had geheten dan was dat wellicht een optie geweest, maar nu lijkt het me vrij stug. Ook de Amerikanen hebben echter niets te maken met dit beleg. Die zijn panisch voor rauw vlees en kunnen het dus ook niet hebben verzonnen. De Filet Americain heeft dan ook niets te maken met Amerika, maar met het American hotel op het Leidseplein in Amsterdam. Het restaurant van het hotel heet bar americain en het is hier dat op 10 juli 1895 voor het eerst de kenmerkende combinatie van tartaar (gehakt rauw rundvlees) en kruiden met bouillon werd geserveerd aan notabene Mata Hari!

Net als de Waldorf salade en de Singapore Sling is het dus genoemd naar de plaats waar het is uitgevonden.

One reply on “Filet Americain”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *