Categories
Geschiedenis

De grote Maxisroof

Aan de rand van Muiden ligt het Maxisterrein. In de jaren 70 werd hier een hypermarkt neergezet, zoals je die in Frankrijk aan de rand van verschillende steden nog steeds veel ziet. In Nederland is het echter nooit een echt groot succes geworden. De Maxis is inmiddels dan ook omgebouwd tot Albert Heijn XL.

Door de grootte van de winkel werden er behoorlijke dagomzetten behaald. Dat was ook een in schulden verkerende werkloze opgevallen. Ons is alleen zijn roepnaam bekend: Koos.

Koos besloot dat de Maxis hem een handje zou kunnen helpen met het in één keer aflossen van zijn schulden. Om dat voor elkaar te krijgen meldde hij zich onder een valse naam aan voor een positie op de telkamer van de kassa-afdeling. Hij beweerde een hoge functie bij de NAVO te hebben gehad en werd prompt aangenomen. Koos was overigens niet de naam die hij had opgegeven bij zijn sollicitatie, maar zijn echte naam. Het leek Koos wel zo handig om te zeggen dat Koos zijn roepnaam was zodat hij zelf niet in verwarring zou raken.

De personeelschef deed geen antecedentenonderzoek, iets dat ook toen al wel de bedoeling was. De beste man wilde echter niet zijn kersverse werknemer voor het hoofd stoten door met zijn ex-werkgever te bellen. Hij was immers een belangrijke werknemer van de NAVO geweest!

De uitvoering van Koos

Binnen 2 weken had Koos het volledige vertrouwen van zijn directe chef gewonnen. Toen de chef dan ook op vakantie zou gaan, werd niemand anders dan Koos aangesteld als tijdelijk plaatsvervangend chef om alles in goede banen te leiden. Dit ongetwijfeld tot diens grote vreugde want zo zou Koos zijn plan eerder uit kunnen voeren dan gepland.

Zodra zijn baas op vakantie ging kocht Koos een slaapzak in de winkel om vervolgens de volgende dag deze weer mee naar z’n werk te nemen om ‘m zogenaamd te ruilen. Die avond gaf hij toestemming aan z’n twee collega’s om eerder naar huis te gaan. Koos had vervolgens alle tijd om de slaapzak vol te proppen met biljetten van 10, 25 en 100 gulden. De biljetten van 1000 gulden liet hij wijselijk met rust. In de paar weken dat hij er werkte had Koos namelijk gemerkt dat de bedrijfsrecherche altijd de duizendjes en dubbeltjes natelde (Dat ze duizendjes natelden klinkt logisch, waarom precies ook alle dubbeltjes werden gecontroleerd is ons niet bekend). Zij zouden er dus niets van merken als de rest van de biljetten pleite was.

De afloop van de roof

Koos is nooit meer bij de Maxis gezien en vanwege het ingenieuze systeem van de bedrijfsrecherche duurde het ook even voordat de winkel doorhad dat er zo’n 4 ton mistte. Helaas voor onze favoriete ex-werkloze werd hij maanden later in Zwitserland opgepakt nadat hij door een oud-huisgenoot herkend was op een foto en hij met z’n echte naam gesignaleerd stond bij Interpol.

Als de Maxis had gehoopt iets van het gestolen geld terug te zien dan kwamen ze van een koude kermis thuis. Koos had niet alleen zijn schulden niet afbetaald, maar had ook zo ongeveer het gehele gestolen bedrag opgemaakt. Tijdens de rechtszaak vroeg de rechter hem wat hij van plan was om te gaan doen na zijn gevangenisstraf om de benadeelden terug te betalen. Gezien dit gehele verhaal zich in de jaren 70 afspeelt was er natuurlijk maar één juist antwoord: Koos was van plan de Soosjaale akademie te gaan volgen. Zo zou hij eindelijk alsnog de juiste vooropleiding voor eeuwig werkloze met schulden kunnen doen.

One reply on “De grote Maxisroof”

Ik kan me dat nog goed herinneren Ik reed elke dag mee met Corrie van de kantine . Ik werkte van 1974 t/m 1984 bij de Maxis als chef op de Groente afdeling . mooie tijd gehad . De zaak had nooit gesloten moeten worden . Directie ruzie . jammer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *